Tein eilen isäni nimipäivän kunniaksi alkuviikosta esittelemäni tiramisu-suklaakakun, jonka edellisestä kerrasta viisastuneena kostutin vahvalla espressolla. Veljeni ensireaktio oli "hyi kahvia", eli kahvinmaku saatiin ainakin toivomallani tavalla vahvemmin esille. Tuo "hyi kahvia" jäi kuitenkin hymyillyttämään minua vielä pidemmäksi aikaa, sillä muistan kuinka muutama vuosi sitten reagoin kaikkeen kahviin juurikin noilla sanoilla. En tiedä koska kahvista tuli inhokki jota en osannut juoda, sillä muistan pienenä juoneeni aina Tallinnan papan ja mummon kanssa kahvia. Tosin siinä lapsuuteni kupposessa taisi kyllä olla enemmän maitoa ja sokeria kun itse kahvia, mutta kahvin maku tuli jo tuolloin tutuksi. Sittemmin kahvi todellakin jäi, kunnes join elämäni ensimmäisen cappuccinon Siennassa, Toscanan auringon alla. Muistan tuon hetken hyvin, sillä olin hyvin arka tekemään tilaukseni, kun en oikein ymmärtänyt kaikkien hienojen kahvijuomien eroa, en puhunut kieltä ja olin jo vuosia pitänyt kahvia jokseenkin pahan makuisena. Tuon hetken jälkeen olen oppinut paljon kahvista, ja se tunne, että elämä alkaa vasta kahvikupposen jälkeen, on enemmänkin sääntö kun poikkeus. Niin, ja tuntuupa nyt tarkemmin ajateltuna, että minun elämäni todella alkoi vasta tuon Siennassa nautitun kahvin jälkeen...
Nykyisin juon kahvia päivittäin, joko nopeasti tujun espresson muodossa, tai sitten nautiskellen hitaasti kupillisen cappuccinoa tai cafe lattea. Espresson valmistan mutteripannulla, ja minulta löytyykin nykyisin sekä isompi, että pienempi pannu. Moni tuntuu olevan vannoutunut keittämään espressonsa vain ja ainoastaan kuuluisan Bialletti merkin pannuilla, mutta minun pannuni ovat G.A.T merkin. Keskustelin jouluna sisiliassa pitkään appivanhempieni kanssa eräässä liikkeessä eri mutteripannujen eroista, ja merkin sijaan tulisi kiinnittää enemmän huomiota pannun materiaaleihin sekä muotoon. Biallettin pannut ovat ehdottomasti nimensä takia kaikista kalleimpia, mutta laadultaan monien muiden kanssa hyvin samalla tasolla. Itse olen enimmäisestä pannustani alkaen ollut oikein tyytyväinen G.A.T merkkiin, joten koin luonnolliseksi ostaa isomman koon samalta merkiltä. Pieni pannu sopii hyvin kolmelle tujun espresson valmistukseen, kahteen cappucciinoon ja muutaman latteen. Isommasta pannustani saa jo kuudelle kahvit, ja se on loistava mm. tiramisua tehdessä, jolloin kahvia ei tarvitse keittää lukuisia kertoja.
Kahvimerkeissä on paljon eroja, ja se oma suosikki löytyy varmasti vain kokeilemalla. Käytämme Italian ihanan kanssa Lavazzan cafe espressoa, joka on medium paahtoista, ja hyvin aromaattista. Kahvia valittaessa kannattaakin tutkia paketin kyljestä sitä, onko kahvi light, medium vai dark paahdoltaa, ja minkälaiseen valmistukseen kyseiset kahvinpurut on suunniteltu. Yksinkertaisen espresson lisäksi suosikillamme Lavazzalla on löytyy myös monia erilaisia blend -kategorian alla kulkevia kahveja, joista löytyy varmasti jokaiseen makuun ja tilanteeseen sopivia vaihtoehtoja. Ja kahvipurut muuten säilytetään meillä lasipurkissa jääkaapissa. Tapa on Italiasta entisiltä kämppiksiltäni tarttunut, vaikka kyllähän kahvi ihan huoneenlämmössäkin säilyy hyvänä.
Espresson lisäksi nautin useamman kerran viikossa itse tehtyä cappuccinoa, tai caffe lattea. Olen aikaisemmin esitellyt ihania kahveja -postauksessa käyttämäni makusiirapit, joilla luon erilaisia herkullisia makukahveja kotona. Tuolloin käytössäni oli vielä OBH Nordican pieni käsikäyttöinen maidonvaahdotin, jota varten maito piti aina ensin lämmittää erikseen. Koinkin todella mieluisen yllätyksen viime jouluna, kun sain vanhemmiltani Melittan Cremio maidonvaahdottimen lahjaksi. Laitteella saan tehtyä kylmiin ja kuumiin kahvijuomiin maitovaahdon, jonka paksuutta saan säädeltyä erilaisilla terillä. Laite on todella yskinkertainen käyttää, ja maito valmistuu kuin itsestään yhdellä painalluksella. Monia eri maitojakin on tullut testattua, ja tiedän hyvän maitovahdoon halutessaan valitsen täysmaitoa, caffe maitoa tai soijamatoa, kun taas esimerkiksi cafe lattea varten lämmin maito syntyy myös kaura- ja mantelimaidosta kätevästi. Mantelimaitoa haluaisin käyttää kahveissani enemmänkin, se ei vaan valitettavasti vaahtoudu hyvin, joten esimerkiksi cappuccinon kaverina se ei oikein toimi.
Kaikenkaikkiaan kahvi on jäänyt monessa muodossa elämääni, kiitos Italian. Italia on opettanut kahvista paljon, ja mielestäni kahvista on kirjoitettu hauskasti 50 Signs That Rome Is Really Home -jutussa:
Tiedät että "bar" ei ole paikka jossa tarjoillaan alkoholia, vaan kahvia. Tiedät myös että "cafe" ei ole kahvila, vaan itse kahvi. Ja "latte" ei ole kahvia maidolla, vaan pelkkä maito. Eikä "cafe americano" ole laimea kahvi, vaan espresso johon on lisätty vettä.
Ja sen olen oppinut myös, että cappuccino on aamujuoma, ja sitä jos yrität tilata iltatuimaan, saat hyvin erikoisia katseita ja kysymyksiä tarjoilijalta..miten sinä tykkään juoda kahvisi?