Quantcast
Channel: Lily.fi - Itse tehty
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7803

Kodinhoitopeli!

$
0
0

Ihmiselämä on merkillistä. Kodin seinien sisälle kätkeytyy toinen toistaan hämmentävämpiä tapoja olla ja elää, ja tässä on yhden sellaisen tavan esittely. Oikeastaan kyseessä voidaan sanoa olevan leikillinen peli, jonka avulla kuitenkin tulee selvittyä päivästä seuraavaan kodissa, jossa vähintään ulkoiset puitteet ovat kunnossa. On nimittäin tullut aika esitellä teille itse kehittelemäni kodinhoitoa helpottava Kodinhoitopeli, olkaa hyvät!

2014-07-16 17.02.25.jpg

Tarvikkeet

Jokainen voi tehdä pelistä oman versionsa. Tarvitset vain seuraavat tarvikkeet:

  • Seitsemää eri väriä olevia muistilappuja (HUOM! Ei liimapintaisia, vaan tavallisia muistilappuja), ks. esim. Tigerin valikoima
  • Purkki, jossa laput säilyvät
  • Kahdeksan pientä minigrip-pussia, yksi kullekin värille ja yksi sääntölapulle
  • Kynä
  • Sääntö- ja värikoodilappu

Pelin valmistamiseksi sinun tulee määrittää erivärisille muistilapuille kullekin oma aikajänteensä, jolloin koet tarpeelliseksi tehdä jotain kotityötä. Esimerkiksi itselläni on käytössä seuraavat ajankohtalaput:

  • Päivittäin: esimerkiksi roskien vienti
  • Viikottain: esimerkiksi imurointi
  • Kahden viikon välein: esimerkiksi käsilaukkujen "perkaaminen"
  • Kerran kuukaudessa: esimerkiksi mattojen tamppaus
  • Neljästi vuodessa: esimerkiksi turhista tavaroista luopuminen kirpputorille vietäväksi
  • Puolen vuoden välein: esimerkiksi talvivaatteiden laittaminen säilytykseen
  • Kerran vuodessa: esimerkiksi ikkunoiden pesu

Merkitse värikoodit ylös myös ylimääräiselle paperille, jota säilytät samassa purkissa muun materiaalin kanssa.

Pelin valmistus

  1. Käy koko asuntosi läpi niin tarkasti kuin ikinä keksit ja mieti, mitä kaikkea kotonasi täytyy kodinhoidollisesti tehdä ja milloin. Tämä on vaiheena aivan ihana, koska mielikuvissasi kaikki on mahdollista ja katsot kotiasi ja sen ongelmakohtia aivan uusin, tehokkain ja tuloksellisin silmin! Käytä vapaasti mielikuvitustasi ja listaa lappusille aivan kaikki kuviteltavissa olevat askareet kotisi puolesta. Kirjoita kaikki tehtävät oikeanväriselle lapulle riippuen siitä, kuinka usein jokaista toimenpidettä täytyy mielestäsi tehdä kotonasi. Kirjoita vain yksi tehtävä per lappu. Jos haluat hifistellä tai et luota muistiisi, voit tehdä käsin tai tietokoneella itsellesi listan kaikista yksittäisistä palloista.
  2. Laita minigrip-pussit purnukan pohjalle.
  3. Kun olet saanut kaikki eri tehtävät listattua erivärisille lapuille, rypistele laput pieniksi palloiksi ja laita kaikki pallot sekaisin purnukkaan minigrip-pussien päälle.
  4. Laita erillinen värikoodi- ja sääntölappu sille varattuun omaan pieneen minigrip-pussiinsa ja lisää se pallomeren päälle.
  5. Kirjoita sääntölappuun kahden viikon ja sitä harvempien aikajänteiden kohdalle niiden alkamispäivämäärä, jotta tiedät seurata siivoustahtiasi ja pysyt kärryillä aikatauluistasi. Jos haluat, voit myös merkata kulloisellekin ajankohdalle eräpäivän, johon mennessä sinun täytyy senväriset pallot suorittaa (ja nämä päivämäärät siis noudattavat tietysti valitsemiasi aikajänteitä).

Nyt olet valmis pelaamaan!

2014-07-16 17.16.41.jpg

Tässä säännöt kolmeen eri peliversioon: peruspeliin, pakkopeliin ja perhepeliin. Peli on hyvin yksinkertainen, halusin vain itse olla seikkaperäinen!

Peruspeli: siivousinspiraation iskiessä ja aina, kun on tylsää ja energiaa! Kunnianhimoisin versio!

  1. Nosta palloja ja tee niissä mainitut kotityöt. Voit nostaa palloja sokkona joko yksitellen (jolloin teet pallossa lukevan kotityön ja nostat sen jälkeen seuraavan pallon jne.) tai vaikkapa tietyn kappalemäärän mukaan. Voit nostaa esim. viisi palloa, jolloin saat palloihin merkattujen kotitöiden osalta hieman jännitystä mukaan peliin - saatathan joutua/päästä sekä imuroimaan, tamppaamaan matot ja pesemään ikkunat että tiskaamaan ja pesemään vessan kaikki samalla kertaa, jos onnetar iskee suoraan kohdallesi... Tätä kohtaa voit vapaasti muokata tarpeidesi ja jaksamisesi mukaan. Voit myös nostaa vain tietynvärisiä palloja sen mukaan, mitä kulloinkin tarvitsee tehdä, tai voit päättää, että teet ensin kaikki tietynväriset pallot ennen kuin siirryt seuraavaan väriin jne. Kokeilemalla opit, miten peli toimii parhaiten itsellesi ja kodillesi!
  2. Kun olet tehnyt pallossa mainitun kotityön, rypistä pallo jälleen kasaan ja laita se pallona tyhjään minigrip-pussiin, samanväriset pallot samaan pussiin keskenään toistensa kanssa.
  3. Olet turvassa näiltä pusseihin päässeiltä kotitöiltä aina seuraavaan niiden vaatimaan aikajänteeseen asti!
  4. Tee kaikki samanväriset pallot pusseihin ennen kuin kosket pusseissa oleviin palloihin. Näin saat kaikki tarpeelliset työt tehtyä etkä laiminlyö yhtäkään tehtävää.
  5. Kun olet saanut suoritettua kaikki samanväriset pallot purkista pussiin, tyhjennä pussi uudestaan purkkiin ja aloita alusta seuraavalla aikajännekerralla. Korjaa myös sääntölappuun uusi päivämäärä sen värin kohdalle, jonka sait suoritettua, mikäli kyseessä on jokin muu kuin päivittäinen tai viikottainen väri. Saatat saada esimerkiksi kaikki kerran kahdessa viikossa tehtävät kotityöt tehtyä päivässä, jos olet oikein innokkaalla tuulella, mikä tuo sinulle paljon vapaa-aikaa näistä askareista!
  6. Mikäli et syystä tai toisesta jaksanut tai saanut suoritettua kaikkia samanvärisiä palloja niiden vaatimalla aikajänteellä, älä vielä vapauta kaikkia palloja takaisin pussista purkkiin, vaan tee "rästipallotkin" valmiiksi siten, että kohtelet niitä samalla tapaa kuin päivittäin tehtäviä palloja. Näin saat rästissä olevat kotityöt - toivottavasti ainakin - tehtyä mahdollisimman pian. Kun saat vihdoin pussin vapautettua takaisin purkkiin, aloita jälleen alusta kyseisen värin kanssa. Jos kuitenkin olet juuri saanut tehtyä jonkin aiemman tehtävän (aika pahasti myöhässä tässä vaiheessa), voit sen nostaessasi laittaa pallon suoraan pussiin odottamaan seuraavaa kertaa.
  7. Jos nostamasi pallon kotityö ei sovi vuodenaikaan tai säätilaan (esimerkiksi ikkunanpesu tai mattojen tamppaus), voit hyvillä mielin laittaa pallon takaisin purkkiin tai pussiin, jos tiedät, että sinun ei tarvitse tehdä kyseistä kotityötä vielä pitkään aikaan. Näin saat tasapainotettua pelin. Vuodenaikojen vaihtuessa näiden "ei voi toteuttaa" -tehtävien määrä vähenee, koska olet siinä vaiheessa jo todennäköisesti saanut pallot kiertämään oikeassa järjestyksessä.
  8. Voit myös laittaa tylsät tehtävät takaisin purkkiin odottamaan parempaa fiilistä, mutta muista, että joudut joka tapauksessa tekemään ne valitsemallasi aikajänteellä... Opit kyllä kotisi kunnon perusteella näkemään, mitkä tehtävät kannattaa toistuvasti lintsata ja mitkä ei.
  9. Samoin voit laittaa suoraan pussiin ne tehtävät, jotka olet juuri hetki sitten tehnyt tai jotka olet todennut sillä kertaa tarpeettomaksi tehdä (esim. roskia ei tarvitse viedä, jos ei ole roskista, jota viedä jne. - loogista, eikö?)
  10. Vaihda huonokuntoiset laput uusiin aina tarvittaessa.
  11. Hienoa, olet saanut vaikka kuinka paljon aikaan! Voit kiittää itseäsi - ja jatkaa pelaamista.

Pakkopeli: viikkosiivouksen ja pakkopullalta tuntuvan siivouksen yhteydessä päivittäin ja viikottain

  1. Mieti, mitä kaikkea sinulla on aikaa ja energiaa tehdä ja päätä nostomäärä sen mukaan. 
  2. Katso purkkiin nostaessasi palloja ja nosta vain senvärisiä palloja, joissa tiedät olevan ns. pakollisia kotitöitä, eli lähinnä päivittäin ja viikottain toistuvia askareita. Voit nostaa palloja joko yksitellen tai kerätä pallojen joukosta tietyn määrän palloja, joiden askareet aiot ainakin suorittaa siivouskerrallasi.

Jos et halua pelata pallojen "sokkomaisuuden" kanssa, jätä kodinhoitopeli suosiolla väliin sillä kerralla ja siivoa ilman peliä. Seuraavalla pelikerralla voit normaalisti palloja nostaessasi laittaa jo tehdyn kotityön pallon pussiin, mikäli satut nostamaan sen pelissä.

Perhepeli: pariskunnan, kämppisten tai perheen yhteinen haaste, jossa voittaja saa palkinnon jopa viikottain

  1. Valitkaa pelaajien määrä ja pelattavien pallojen määrä ja väri(t). Esimerkiksi voidaan päättää, että viikottaisista tehtävistä lapset/puolisot tekevät puolet ja puolet tai jonkin muun sopivan määrän (esim. teini-ikäinen voi tehdä vaikka kolme tehtävää ja pienempi lapsi yhden tai enemmän kotona oleva puoliso viikottain kymmenen ja töissä enemmän oleva puoliso vaikka viisi palloa). Voitte myös pelata joukkueina.
  2. Nostakaa palloja normaalisti, mutta katsokaa sellaiset tehtävät lapsille (ja muillekin pelaajille), jotka he pystyvät realistisesti ajatellen tekemään sovittuna ajankohtana (oli se sitten päivä tai viikko tai puoli vuotta). Perhepeli toimii parhaiten, jos sitä pelataan esimerkiksi päivän tai viikonlopun ajan, sillä muuten pelillisyys saattaa kärsiä ja koko homma vaipua unholaan.
  3. Voitte lisätä pelillisyyttä päättämällä yhdessä palkinnon, jonka saa se henkilö/joukkue, joka tekee omat pallonsa (huolellisesti!) ensin loppuun peliajan sisällä.

Siinäpä se, kaikessa yksinkertaisuudessaan! Pelaamalla yksin saa totisesti haastettua itseään ja lisättyä spontaania kotona olemista ja tekemistä, pakkopeli tekee siivoamisesta edes piirun verran mielekkäämpää ja perhepeli tuo mukaan pelillisen ja kilpailullisen elementin vielä enemmän. Jokaiselle löytynee oma vaihtoehtonsa näistä pelitavoista, ja pelin hauskuus on siinä, että sitä saa muokattua käytännössä loputtomasti mieleisekseen ja omia siivoustarpeitaan vastaavaksi!

Mitäs sanotte tästä Martha Rewardin kehittämästä pelistä, tuliko hinku kokeilla itsekin? Ja mikäli heräsi kysymyksiä peliin tai muuhunkin (esim. kirjoittajan nörttiyden asteeseen) liittyen, saa kysyä!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7803

Trending Articles