En ole koskaan ollut mitenkään erityisen näppärä käsistäni. Ompelukonetta osaan jollain lailla käyttää ja pipojen ja kaulaliinojen neulominen on sujunut kivuttomasti, mutta en missään nimessä ole se käsityöihminen, joka väkertää koko suvun joululahjat omin pikku kätösin. Faktahan kuitenkin on, että itse tekemällä pystyy helposti säästämään pitkän pennin. Osittain taloudellisestakin syystä tein kevään aikana kaksi DIY-projektia, joihin olen edelleen sen verran tyytyväinen, että kehtaan esitellä tuotoksia julkisesti blogissa.
Yllä oleva sinapinkeltainen Turku-tyyny tuo sisustukseen mukavasti väriä. Tätä mahtavaa Kui Designin kangasta olin ihaillut jo pidemmän aikaa, ja erityisesti kankaasta tehty tyyny miellytti silmää, mutta en ollut raaskinut ostaa sitä korkeahkon hinnan vuoksi. Tiesin, että Turku Design now -kaupalla pidetään pari kertaa vuodessa Kevät/talvisiivous -tempauksia, joissa myydään kakkoslaatuisia kangaspaloja ja kun kevätsiivous koitti, menin heti kaupalle ja sain tämän kangaspalan 6 eurolla. H&M Homesta löytyi sisälle tismalleen oikean kokoinen tyyny hintaan 7,95 euroa. Ompelulanka maksoi vajaat pari euroa, joten kokonaisuudessaan tyynyn hinnaksi muodostui 16 euroa. Ei lainkaan paha, kun vertaa siihen, että Kui Designin valmis tyyny maksaa muistaakseni 45 euroa ja on kooltaan huomattavasti tätä itse tekemääni tyynyä pienempi. Samalla hankin myös toisen kangaspalan samaa Turku-kangasta eri värisenä. Tuosta palasta on tarkoitus tehdä kangastaulu, joka on muuten aika näppärä sisustusvinkki, sillä kangastaulun tekeminen pitäisi olla sekä halpaa että helppoa. Ohjeen kangastaulun tekemiseen voi poimia esimerkisi tästä blogipostauksesta.
Toinen DIY-projektini oli tämä huovutettu kaulakoru. Menimme työpaikan tyky-päivänä huovuttamaan, mistä en ollut ensin lainkaan innoissani, kunnes tajusin, miten terapeuttista huovuttaminen oli ja miten edullisesti sain toteutettua tällaisen korun, jota vastaavaa tekelettä olin katsellut Madridissa katumarkkinoilla noin kymmenen euron hintaan. Huovuttamisosion korusta tein nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa. Pajamaksu oli 2 euroa alle 29-vuotiaalta ja lampaanvillat maksoivat yhteensä reilun euron, sillä koruun kuluu yllättävän pieni määrä materiaalia. Huopapallerot muotoiltuani suuntasin helmikauppaan ja ostin mustat välihelmet, jotka maksoivat kolmisen euroa pussilta (niitä jäi vielä runsaasti yli tämän projektin jälkeen) ja kasasin tämän korun, joka on varmasti uniikki. Hintaa korulle kertyi vähän reilut kuusi euroa.
Huovutuspajojen lisäksi Vimmassa pidetään avoimia kankaanpainanta- ja savityöpajoja samaiseen kahden euron (+materiaalimaksu) hintaan. Tämän syksyn tavoitteeksi otan sen, että kävisin edes kerran kankaanpainantapajassa totetuttamassa visioni mekon kuvioimisesta. Vimman imagoa nuortentalona ei kannata pelästyä, sillä minä 26-vuotiaana sulauduin oikein hyvin joukkoon enkä todellakaan ollut vanhin huovutuspajaan osallistunut. Rohkaisenkin siis myös muita unohtamaan epäilyksensä ja kokeilemaan omien kädentaitojensa nykytilaa, sillä itse ainakin innostuin ihan täydellisesti uudenlaisesta tekemisestä.