Suhteeni fenkoliin, tuohon lystikkääseen kasviin, syntyi ensimmäisellä luokalla.
Eräänä alkusyksyn aamupäivänä opettaja marssitti luokkamme torille. En tietenkään muista perunakappoja tai porkkananippuja, mutta vihreähapsinen, muodoltaan sydäntä muistuttava valkoinen kasvi teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. ”Tässä on fenkoli”, esitteli opettaja. Omintakeinen vihannes jäi mieleen kummittelemaan, mutta voitteko uskoa, että kului yli kaksi vuosikymmentä ennen kuin itse ostin ihka ensimmäisen fenkolini!
Salaattifenkoli on tehnyt tuloaan jo jonkin aikaa, se on näkynyt lehtien ruokasivuilla jo parina syksynä. Minun tajuntaani fenkoli iskeytyi lähtemättömästi uudestaan viime keväänä, kun olin syömässä mainiossa turkulaisessa Kaskis-ravintolassa. Yksi niistä huumaavasta eteeni kannetusta kuudesta ruokalajista oli fenkolikeitto. Ja miltä se maistui! Ensin luulin, että keittoon oli lurautettu pastis-viinaa tai lakritsikastiketta, kunnes toisella lusikallisella tajusin: se on fenkolin ominaismaku.
Kaikkien näiden vuosien ja kuukausien jälkeen nakkasin itsekin fenkolin pataan. Kasvin tuoksu on raakana huumaavan lakritsinen ja sen voi käyttää sellaisenaankin salaattiin. Etsin reseptiä keittelyn tueksi ja aika monessa niistä keittoon yhdistetään sipulia, mustapippuria ja kermaa. Koska halusin omasta keitostani vähän proteiinipitoisemman, laitoin siihen kerman sijaan sulatejuustoa. Juusto sopii fenkolin pariksi oikein mainiosti eikä ainakaan omaan keittooni tarvinnut lisätä yhtään suolaa.
Fenkolikeitto
(pääruokana kahdelle, alkuruokana neljälle)
n. 500 g fenkolia (kaksi pientä)
3 pientä sipulia
loraus öljyä
1 kasvisliemikuutio
100 g sulatejuustoa
mustapippuria
1. Suikaloi fenkoli ja paloittele sipuli. Kuullotta niitä öljytilkassa kattilan pohjalla muutaman minuutin ajan ja lisää sitten vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua.
2. Kun keitto on kiehunut 15 minuuttia, kokeile fenkolien kypsyys. Kypsän fenkolin tuntuma on samanlainen kuin muiden keitettyjen kasvisten.
3. Lisää juusto ja soseuta keitto. Vettä ei tarvitse kaataa ennen soseutusta pois, vaan tällä vesimäärällä keitosta tulee sopivan kuohkeaa.
4. Lisää mustapippuria maun mukaan.
Vinkki! Mikäli haluat vielä salmiakkisemman makuista keittoa, korvaa sulatejuusto purkillisella (2 dl) kermaa. Lisää kerma ennen soseutusta, mutta muista kaataa ennen kerman lisäämistä desin-parin verran keittovettä pois.
Fenkolikeitto nautitaan sellaisenaan lämpimänä (alku)ruokana, mutta sen voi oikein hyvin syödä myös kylmänä.