Tässä tänään taas Kepposen ruokia väsäillessäni ajattelin kirjoittaa vähän (edit: näköjään hyvin pitkästi) hänen tämän hetkisestä ruokailustaan. Teen hänen ruokansa 95 % itse alusta alkaen. Mulle on ollut alusta asti selvää, että haluan panostaa hänen ruokiinsa käyttäen mahdollisimman paljon kotimaisia / luomu / tuoreita raaka-aineita.
Tällä hetkellä hänen lautasensa lounaalla näyttää esimerkiksi tältä:
Perunaa, tomaattikastiketta, bataattia ja (luomu)broileria
Lounaalla ja päivällisellä pyrin tarjoamaan perunaa ja/tai kasviksia sekä lihaa/kalaa/kanaa valmiiksitehdyssä kastikkeessa tai kastikkeen erikseen. Aamu- ja iltapaloilla Keppo syö puuroa, hedelmää ja/tai marjaa. Välipalalla hedelmää tai hedelmä/marjaa.
Kasvikset
Kasviksia teen aina kerralla isomman määrän ja yleensä kolmea-neljää eri kasvista kerralla. Nyt kun pojan syömät määrät ovat kasvaneet, niin yleensä pakastan kasvikset valmiisiin kerta-annoksiin Mini Minigrip-pusseihin. Nämä pikkupussit taas pakkaan isompiin pakasterasioihin, jotta soseet veisivät mahdollisimman vähän tilaa meidän pienessä pakkasessa. Eli näin:
Pussit myös jäätyvät suoriksi, joten pussin poistaminen jäisen soseen päältä on helppoa. Pussikoko on myös optimaalinen sellaiseen Ikean valkoiseen purkkiin, joka toimii reissussa myös lautasena.
Pyrin käyttämään monipuolisesti erilaisia kasviksia ja tekemään erilaisia makuyhdistelmiä. Kepon lautasella seikkailevat mm.: Porkkana, kukkakaali, parsakaali, kesäkurpitsa, bataatti, myskikurpitsa, maissi, herne, paprika, purjo ja fenkoli. Joskus lisäilen valmiisiin annoksiin myös hedelmää. esim. parsakaali-herne-päärynää on ihan herkkua. Nektariini toimii myös hyvin porkkanan ja broilerin kanssa.
Perunaa en pakasta, (perunan koostumut ei kestä pakastamista) vaan keitän meidän aikuisten syömät ruokaperunat nykyään ilman suolaa ja laitan tähteeksi jääneet jääkaappiin. Niitä voi tarjota pari päivää. Jokaisella aterialla perunaa ei ole, tällöin kasviksia on isompi annos. Perunan tilalla tarjoan joskus myös hienonnettua riisiä. Piakkoin ajattelin kokeilla myös kvinoaa, kikherneitä ja linssejä.
Tällä viikolla olen tehnyt ekaa kertaa Kepolle tomaattikastiketta. Laitan siitä ohjeen erikseen.
Liha/kala/kana
Aloitin lihatuotteet Kepolle vasta vähän vajaa kuuden kuukauden ikäisenä, koska kasvissoseet tuntuivat riittävän hänelle hyvin. Kuuden kuukauden iässä lapsi kuitenkin tarvitsee mm. lihatuotteissa olevaa rautaa, joten silloin viimeistään pitäisi rautaa sisältäviä ruoka-aineita lisätä ruokavalioon.
Lihat olet keittänyt, jonka jälkeen hienontanut ne Bamixin hienonnusosalla. Broileri on keitetty ihan sellaisenaan (aloitimme sillä), mutta seuraavaksi ajattelin tehdä broilerikastikkeen kookosmaidolla ja currylla. Naudanlihasuikaleet keitin pitkään (n. 2h) paprikan kanssa ja hienonsin yhdessä keitinveden=kastikkeet kanssa. Idean sain mun äidin tekemästä herkullisesta paprikapadasta. Poron keitin laakerinlehtien ja mustapippurien (kokonaisten) kanssa, poistin mausteet tietysti ennen hienonnusta. Ahven taas sai kaverikseen höyrytettyä purjoa ja tuoretta tilliä.
Lihaa kannattaa valmistaa kerralla myös aina isompi satsi esim. 400g, jolloin kerta-annoksia tulee helposti yli parikymmentä. Lihat olen pakastanut jääpalakuutioissa, koska se on sopiva kerta-annos.
Hedelmät ja marjat
Hedelmäsoseetkin teen pääasiassa itse. Joskus käytän Bonnen 100% hedelmäsoseita (löytyy hillohyllystä). Hedelmäsoseet on yhtä helppo valmistaa kuin kasvissoseet. Hedelmistä ollaan maisteltu päärynää, omenaa, nektariinia, aprikoosia, luumua, ananasta, mangoa ja tuoresoseena banaania. Näistä tietenkin teen yhdistelmiä toistensa ja/tai marjojen kanssa. Puurojen kanssa olen tehnyt kovista hedelmistä (omena ja päärynä) silloin tällöin myös raastetta.
Marjat maistuu. Jotkin happamammat marjat kannattaa sekoittaa makeaan hedelmään, jotta vauva ei pelästy kirpeää makua. Mansikat, vadelmat, mustikat, puolukat, tyrnimarjat ja mustaherkat ovat kaikki maistuneet meidän pikkukulinaristille. Kovakuoriset marjat vaativat lyhyen keittoajan ja paseerauksen, kun taas mansikat, vadelmat ja mustikat voi soseuttaa sellaisenaan tai nakata suoraan puuron joukkoon kiehumaan. Aluksi paseerasin vadelmista kivet pois, mutta nykyään en enää. Mansikat ja mustaherukat on muuten pakastettu soseena samalla Minigrip-tekniikalla.
Puurot
Puurojen suhteen ollaan jämähdetty aamulla tarjottavaan kaurapuuroon (koska myös itse haluan kaurapuuroa) ja illalla tarjottavaan riisipuuroon. Joo tiedän, että vaihtoehtoja olisi vaikka kuinka, ja nyt onkin ruis- ja spelttihiutaleita kaapissa odottamassa. Ohrapuuroa poika on jo syönyt muutaman kerran aamulla. Keppo hyväksyy ihan "normaalit" hiutaleet, eli niitä valmiita lämpimään veteen sekoitettavia vauvapuuroja en ole edes alkanut tarjoilla. Kakomisrefleksiä on esiintynyt puurojen kohdalla muutaman kerran, mutta ei poika ole siitä pahemmin moksiskaan. Olen siis lapannut lisää puuroa suuhun kun vaikuttaa ok:lta, ja hyvin on tippunut.
Aloitin tarjoamaan puuroja "puurot puurona ja hedelmät hedelminä" -mentaliteetilla. No ei se kauaa kestänyt kun kaurapuuro alkoi pojan mielestä maistua puulta ja jotain "herkkua" oli sinne pakko mukaan lykätä. Ymmärrän kyllä täysin... Hedelmää ja/tai marjaa on siis aina tarjolla puuron kyljessä.
__________________________
Läheskään joka päivä en keittiössä vauvanruokien parissa hääri, vaan yleensä vain noin kerran viikossa-kahdessa. Nyt tosin kannattaisi pakastaa isompia määriä kasvissoseita varsinkin niitä kotimaisia vihanneksia, joita talvella ei saa. Nyt esimerkiksi on herneet, maissit, kukkakaalit, kesäkurpitsat ja parsakaalit parhaimmillaan.
Ja MAISTELKAA niitä vauvan soseita, sieltä voi löytyä yllättäviä makuyhdistelmiä, joista saa inspiraatiota myös aikuisten ruokaan. Mä olen kokenut ahaa-elämyksen viime aikoina mm. nektariini-mustaherukka-, purjo-ahven-tilli ja aprikoosi-ananas -soseiden kanssa.
Yritän nyt jatkossa tehdä myös pieniä (ja joskus näitä isompia) vauvanruokapostauksia. Löytyykö teiltä kiinnostusta aiheeseen?