Yksi juttu, mistä olen halunnut päästä kirjoittamaan tänne blogiin, on ohje trikookudetyynyistä. Meidän lähimarketin yhteydessä on kangaskauppa, jossa myydään myös erivärisiä trikoo- ja ontelokuteita. Näin kaupassa mallityynyn, joka oli neulottu ontelokuteesta ja halusin kokeilla saisinko itse tehtyä yhtä kivannäköiset tyynyt omalle sohvalle.
Halusin tehdä kaksi tyynyä - yhden sohvan kumpaankin päätyyn. Sohvahan on siis väriltään tuollainen jännittävä mintunvihreä. Istuintyynyissä on luonnonvalkoiset päälliset. Eka ajattelin, että tyynyistäkin tulisi valkoiset. Otin kaupasta kotiin kokeiltavaksi paria eriväristä kudetta; valkoista ja vaaleaa harmaata. Totesin, että kaksi erisävyistä valkoista ei näyttänytkään kovin kivalta yhdessä ja harmaa oli paljon parempi. Ostin reilu 2kg harmaata trikookudetta ja kaksi 40x60cm kokoista tyynyä. Trikookude on jonkin verran halvempaa kuin ontelokude ja omaan käteeni se tuntuu miellyttävämmältä.
Yritin etsiä netistä ohjeita vastaaviin tyynyihin, mutta aika heikosti tuli osumia. Kehittelin neuleohjeen sitten omasta päästä ja tällaisia tyynyistä tuli.
En ollut neulonut palmikkoneuletta koskaan aiemmin, edes koulun käsityötunneilla. Opettelin sen nyt tätä hommaa varten. Jonkun aikaa siinä meni ja kokeilutilkkua piti purkaa ja aloittaa taas alusta useampaan kertaan, mutta sainpas ihan kelpo tyynyt tehtyä!
Neuloin tyynyt 10-koon 60cm pyöröpuikoilla "tasona". Tässä ohje:
- Luo 44 silmukkaa.
- Neulo oikea kerros seuraavasti: 7n, 4o, 4n, 1o, 4n, 4o, 4n, 1o, 4n, 4o, 7n.
- Käännä työ ja neulo nurjan puolen kerrokset käänteisesti: 7o, 4n, 4o, 1n, 4o, 4n, 4o, 1n, 4o, 4n, 7o.
- Toista vuorotellen oikeaa ja nurjaa kierrosta.
- Joka seitsemännellä (oikealla) kierroksella tee palmikko. Itse katsoin ohjeita täältä. Eli palmikon kaksi ekaa silmukkaa viedään apupuikolla työn taakse. Kaksi jälkimmäistä silmukkaa neulotaan normaalisti oikein. Tämän jälkeen apupuikolle nostetut silmukat neulotaan oikein. Itse tein kuten tuolla linkissä vinkataan: "Jos tuntuu hankalalta, voit siirtää apupuikolla olevat silmukat takaisin vasemmalle puikolle ja neuloa silmukat vasta tämän jälkeen".
- Näitä kerroksia sitten toistetaan niin kauan, että työ yltää napakasti sisätyynyn ympärille.
- Päättele työ.
- Päättele myös "irtolangat" työn nurjalta puolelta.
- Silitä työ höyryttämällä.
- Reunojen yhteen liittämiseen katsoin ohjeita täältä. Lyhyet sivut liitin yhteen virkkaamalla nurjalta puolelta, pitkän sivun ompelemalla työn päältä.
Tyynyistä tuli mielestäni mukavan napakat. Toivottavasti pysyvätkin sellaisena, eikä päällinen venähdä. Jos innostun, niin saatanpa tehdä joskus makkariin vastaavanlaiset tyynyt!