Tänään projekti ei edisty, joten ajattelin hieman kertoilla alkuvaiheista, miten tähän ollaan päästy.
Alkusysäyksen laajennusprojekti sai meidän pienestä tuulikaapista. 5 henkinen perhe ja tuulikaappi on n. 3m2. Tuohon kun lisää vielä lastenvaunut, niin alkaa hieman ahdistaa. Olimme harkinneet suuremman talon ostoakin, mutta talomme sijainti on meidän mielestämme erinomainen. Iso piha, palvelut vieressä ja keskustaan 10 minuutin kävelymatka, joten laajennus alkoi vaikuttaa parhaalta vaihtoehdolta.
Hieman arvelutti kuitenkin projekti itsessään. Molemmilla pysyvät kyllä työkalut kädessä ja terasseja olemme rakennelleet, ja pintaremonttia tehneet, mutta talon rakennus on jo hieman suurempi projekti. Mutta pelko pois, nyt mennään eikä meinata. Oppii sitten matkan varrella.
Projekti lähti liikkeelle etsimällä arkkitehti. Kyllä laajennuksen ilman arkkitehtiäkin tekee, mutta ammattilainen osaa antaa hyviä vinkkejä. Olimme toki itse miettineet pohjaa ja se toimi suunnittelun lähtökohtana. Suunnittelun edetessä tuli kuitenkin erinomaisia tilaratkaisuneuvoja. Esimerkiksi emme olleet ajatelleetkaan, että purkamalla käytöstä poistetun piipun, saadaan merkittävästi avaruutta tiloihin. Arkkitehti pyöritteli tiloja toiveidemme mukaisesti parisen kuukautta ja pala palalta alkoi asiat loksahtamaan paikoilleen. Hintaa tälle suunnittelulle tuli n. 2000 euroa, mutta se oli kyllä sen väärti. Samalla arkkitehti hoiti puolestamme lupa-asiat ja kaikki tarpeelliset piirrustukset.
Seuraavana työvaiheena olikin sitten maaperätutkimus. Löysimme Tuusulasta hyvän firman, joka tuli tammikuussa porailemaan pihaan ja selvittämään maaperän koostumusta. Tutkimuksessa selvisi, että isompia kiviä ei alla ole, vaan ollaan savipedin päällä. Hieman huolestutti, että kuinka pitkälle savea riittää ja joudutaanko paaluttamaan. Paalutuksesta ei sinänsä sen kummempaa ole, mutta kun kyse on laajennuksesta ja vanhaa osaa ei olla paalutettu, niin vanha osa liikkuisi kuten ennenkin ja lisäosa seisoisi paikoillaan kuin tatti. Onneksi 3,6 metrin syvyydestä löytyi kovempaa maa-ainesta ja paalutuksia ei tarvittu. Säästipä siinäkin 10-15keur. Maaperätutkimuksessa huomattiin myös, että pohjavesi saattaa olla ongelma, etenkin kun ajatuksissamme oli rakentaa täyssyvä kellari. Tutkimus maksoi 750 euroa.
Pohjavesitutkimus olisi maksanut 500 euroa ja ajattelin säästää. Pakkassäällä ideoin, että pumppaan pihakaivon tyhjäksi ja sitten katson, että mihin korkeuteen vesi palautuu. Eikun tuumasta toimeen. Kaivonkansi syrjään ja puutarhapumpulla pumppaamaan. Se on muuten uskomatonta, kuinka paljon vettä kaivoon mahtuu!! Jotta pumppaus ei olisi ollut liian helppoa, onnistuin sähläämään pumpun korkin kaivoon. Siinä sitten 15 asteen pakkasessa kökin pari tuntia kaivon vieressä toimittaen pumpun korkin virkaa. No lopputulos oli seuraava: Pihan puut olivat upean näköisiä, kun tylsyyksissäni olin ruiskinut vettä kuusien oksille. Maisema oli kuin jään valtakunnasta. Pohjavesitutkimukseni taas oli niin ihanteellisen epätarkka, että päädyin tilaamaan ammattilaisen tekemän pohjavesitutkimuksen. Siitä selvisi, että voin heittää hyvästi täyssyvälle kellarille, ellen halua pumpata koko pohjaveden pintaa pysyvästi alemmalle tasolle.
No, huomenna jatkan blogiani rakennesuunnittelusta, LVI-suunnittelusta sekä sähkösuunnitelmista.