Meillä oli sunnuntaina joukkueen kevätpikkujoulut, joihin halusin pukeutua yhtäältä normaaleihin arkivaatteisiini (mekkoon tai hameeseen) ja toisaalta siten, että voisin viettää aikaa tarvittaessa pää alaspäin. Niinpä vedin päälleni hihattoman, kellohelmaisen minimekon ja sukkahousujen sijaan mustat trikoot.
Sain oivalluksen: tässä asussa voisi aivan hyvin mennä kisoihin.
Minulta kysytään usein, mitä kisoihin pitää laittaa päälle. Jos kysyjä on vikellystaipaleensa alussa, sanon, että yksinkertaisimmillaan vikellyspuvuksi riittää trikoot ja ihonmyötäinen paita tai trikoot ja uimapukumallinen voimistelupuku.
Nyt vasta tajusin, että myös trikoomekosta saa helposti ja halvalla trikoiden kanssa kivan kisa-asun. Esimerkiksi H&M:n aikuisten malliston mekot ovat usein tosi lyhyitä, mikä on tässä käyttötarkoituksessa etu.
Lasten mallistossa helmojen pituus on lähempänä polvia, mikä on vikellyksessä liian pitkä. Pidemmän mekon helman voisi itse leikata lyhyemmäksi ja viimeistellä siksakilla. Helmasta voisi sillä tavoin halutessaan tehdä epäsymmetrisen tai revityn näköisen.
Trikoiden kaulus ja mekon vyötärönauha olisi kisoja varten hyvä ommella kevyesti yhteen, jotta napa ei vilku areenalla. Se on kuitenkin aika pieni vaiva.
Esimerkiksi lasten kokoa käyttävä nettishoppailija saisi turkoosin, hameella varustetun kisapuvun 20 eurolla plus postikulut. Stadium myy kympillä hohtavan turkooseja trikoita, ja H&M kympillä turkoosia trikoomekkoa. Muutama edullinen paljetti ommeltuna mekon rintamukseen toisi vielä lisähohtoa pienellä hinnalla.
Lopuksi on vielä sanottava, että tällainen köyhän miehen kisa-asu ei tietenkään vastaa oikeaa, mittojen mukaan ja oman suunnitelman pohjalta hyvistä materiaaleista tehtyä uniikkia pukua. Esimerkiksi tamperelainen Mia-Tuote tekee laadukkaita pukuja.
On kannatettavaa teettää pukunsa suomalaisella ompelijalla sen sijaan, että ostaa vaatekaupasta taas pari bagladeshlaisten lasten tekemää rytkyä. Ompelijan tekemä puku sopii täydellisesti sekä kantajalleen että käyttötarkoitukseensa. Se ei reikiinny eikä ratkea helposti. Lopulta sen saa todennäköisesti myytyä eteenpäin hyvään hintaan.
Joissain tilanteissa halpaversio voi kuitenkin tulla tarpeeseen. Esimerkiksi meillä on B-yksinvikeltäjistä koostuva käyntijoukkue, jonka melkein kaikki jäsenet ovat teettäneet itselleen hiljattain arvokkaat yksinvikellyspuvut. Olisi kohtuutonta odottaa, että kaikki maksaisivat nyt vielä satasen tai vähintään 50 euroa joukkuepuvusta.
Myös näytöksiin voi saada kivan yhtenäisen ilmeen halvalla kaupasta.
Hiljattain ihmettelin maailman muuttuneen melkoisesti, kun vikellykseen sopivia trikoita saa nykyään tavallisesta vaatekaupasta. Nutturavalkkeja, kukkakoristeita ja muita hiustarvikkeita on myös tarjolla ihan eri tavalla kuin 10 vuotta sitten.
Ei siinä vielä mitään. Nyt kisapuvunkin saa kaupasta.