Nyt kun tämä puutalounelmamme on vihdoin myyty, voin katsoa jälkiviisaasti taaksepäin ja jakaa tätä kantapään kautta kertynyttä viisautta muillekin samanlaisille urpoille jotka kenties haaveilevat omasta pihasta ja pienestä remonttipuhteesta.
Huomatkaa että tämä teksti sisältää kärjistyksiä ja yleistyksiä jotka eivät toki koske koko talokantaa ja edustavat lähinnä omaa mielipidettäni.
Mitä opin kun ostin talon:
-Älä osta alkuperäiskuntoista 40-60 -luvun purueristeistä taloa ellet ole valmis repimään sitä atomeiksi ja kasaamaan uudestaan. Vielä huonompi vaihtoehto on ostaa esim. 80-luvun alussa peruskorjattu rintsikka jossa on vielä rakennettu laajennus. Nämä kun lienevät vielä useammin homeessa. Siis varaudu isoon remppaan ja hintalappuun jos taloa ei ole jo osaavasti peruskorjattu.
- Teetä aina kuntotarkastus kiinteistöön ostotilanteessa ja luetuta tarkastus jollain asiantuntijalla joka osaa lukea sitä jos itselläsi on vaikeuksia tulkita raportin huomioita korjauskuluiksi tai työmääräksi. Kannattaa kiinnittää huomiota myös tarkastuksen tekijään ja firman maineeseen.
-Osta kiinteistöt mieluiten välittäjältä. Vaikka puutaloa kauppaava mummeli olisi kuinka symppis ja asunut kotikullassaan miten monta vuosisataa tahansa, on hyvät saumat että hän on silti ihan pihalla sen hoitoon liittyvistä toimenpiteistä ja niiden tarpeellisuudesta. Eli vaikka täti herttaisesti selittäisi että kyllä tämä on ihan hyväkuntoinen vaikkei tätä ole peruskorjattu ikinä, älä usko. Oma kotia pitää herkästi täydellisenä vaikka todellisuudessa sitä vain helposti tottuu katselemaan vuotavia rännejä ja muita pikkuvikoja. Oli asunnon myyjänä sitten yksityinen tai välittäjä, molempia sitoo toki laki antaa ostajalle kaikki kaupan kannalta olennaiset tiedot. Välittäjä lienee kuitenkin paremmin perillä velvoitteistaan.
-Ajatusmalli että jos jotain 50-luvulla rakennettua ei ole peruskorjattu koskaan, sen täytyy olla hienossa kunnossa kun ei ole pilattu muoveilla, on hieman erikoinen. On toki totta että kämppä saattaisi jo maatua pystyyn jos sitä olisi roplattu 70-luvun rakennusopeilla, mutta ei se kyllä sitäkään tarkoita että selviäisit ilman perusteellista, rakenteisiin ulottuvaa remonttia.
-Heti kun havaitset ostamassasi kiinteistössä esim. hometta tai rakennusvirheen josta et ole ollut kauppaa tehdessäsi tietoinen, dokumentoi se huolella ja ilmoita myyjälle. Ja sen lisäksi että ilmoitat myyjälle löydöstäsi, kerro aiotko vaatia asiassa hinnanalennusta tai muita toimia.
Tästä nimittäin konsultoimamme juristi jankkasi ärsyttävyyteen asti; missä vaiheessa teimme reklamaation ja miksemme heti ilmoittaneet mitä korvauksia haluamme myyjältä hakea? Oma ajatuskulkumme oli silloin se, että tutkitaan koko hoito ensin ja vasta sitten päätetään mahdollisita vaatimuksista.
-Jos epäilet kotonasi homeongelmaa, voit alustavasti testata asian helpolla tavalla. Sijoita joksikin aikaa lähelle hajun oletettua lähdettä jotain tekstiilejä. Esim. pari pyyhettä. Anna marinoitua viikon verran ja vie sitten tekstiilit johonkin toiseen rakennukseen, autoon tms. Oltuasi muutaman tunnin poissa kotoa, nuuskaise tekstiilejä kunnolla. Mikäli haju on voimakas, maamainen ja pistävä, se on todennäköisesti on peräisin homeen aineenvaihduntatuotteista. Eli bad news.
-Jos mummosi/tätisi/koiranserkunkaiman kotona on haissut aina tuolta ja ajattelet että se on ihan normaali vanhan talon kärtsä, arvaa uudelleen.
-Vältä oikeuteen menoa lähes hinnalla millä hyvänsä. Tutkimieni ennakkotapausten perusteella kaupan purkua on pahuksen hankala saada vaikka keissisi vaikuttaisi omasta mielestäsi aivan taputellulta. Jäin käsitykseen että tuottamuksellisuus on suurin peruste jolla kaupan purku voidaan tuomita mutta tahallisuuskaan ei takaa missään nimessä kaupan purkua.
-Riitatilanteessa teetä uusi, kunnollinen kuntotarkastus joko tavarantarkastajalla tai asiantuntijatarkastuksena. Meillä kävi Ari Laamanen joka kyllä tuntui asiansa hyvin hallitsevan. Tämä ei ole kohta jossa kannattaa venyttää penniä.
-Älä koskaan luota kiinteistöä ostaessasi pelkkään homekoiratutkimukseen, ainakaan jos tutkimuksen tuloksena on talon homeettomuus.
-Yritä tehdä ostopäätös järjellä, älä tunteella. Mieti tarkkaan miten paljon olet valmis panostamaan aikaa ja rahaa remontointiin ja varaa budjettia myös ylläreille.