Olen viimeaikoina innostunut haalarien ompelusta ja kun aloitin neljän uuden haalarin ompelun (niin, samahan se on niitä leikellä samoilla tulilla), niin ajattelin näyttää muillekkin miten minä senkin teen.
Ensimmäiseksi kaivetaan kaapista jokin haalari josta ottaa mallia. Koska haluan varsinkin isojen kuvioiden ollessa kyseessä ommella takakappaleen yhdestä osasta ja lisäksi inhoan haarakiilan ompelua, niin laitan kaavana käyttämäni haalarin vähän vinoon kankaalle leventäen näin alaosaa. Teen koko systeemin taitteelta taitetun haalarin avulla, että saan symmetrisen kappaleen. Sitten piirrän kankaalle kappaleen ääriviivat, muistaen toki lisätä saumavaraa. Kun ensimmäinen kappale (takakappale) on leikattu, leikkaan sen avulla toisen samanlaisen. Eli teen kaksi takakappaletta. Taitteelta leikaten!
Takakappaleiden jälkeen on hihojen vuoro. Nekin tehdään symmetrisiksi taitteelta leikaten. Ensin piirrän hihan avulla muun hihan ja katson mihin kulmaan yläreuna laitetaan, sitten piirrän edellisen kappaleen hiha-aukon reunan mukaan yläreunan. Tulee varmasti sopiva! Leikkaus ja sen ääriviivoja myöten toisen hihan leikkaus.
Seuraavaksi huomaan, ettei valitsemassani kaavoitushaalarissa ollutkaan huppua. Hupun kaavan tekoa varten etsin mahdollisimman sopivalla hupulla varustellun haalarin.
Papun päähän sovitus, että varmasti on hupussa tilaa riittämiin, hupullinen haalari kun olikin pienempää kokoa.
Piirsin hupun alareunan toisen hupun mukaan, mutta loppuun vähän sovelsin ja muotoilin hiippahupun.
Leikkaan huppukappaleetkin taitteelta, niin saan sitten kahtia halkaisemalla molemmat hupun kappaleet. Tässä halkaisen toisesta kankaasta leikkaamani vuorikappaleet.
Kun on 2 x takakappale, 2 x hiha, 4 x huppukappale (2 x päällipuoli, 2 x vuori), niin voidaan vaikka leikellä toisista kankaista lisää haalareita.
Samankokoisia haalareita saa kun käyttää kappaleita kaavoina...
...erikokoisia kun piirtää eri haalarilla uudet.
Kun alkaa ompelu, leikataankin toisesta takakappaleesta kätevästi etukappale suurentamalla vähän kaula-aukkoa ja halkaisemalla se keskeltä kahtia.
Mahdolliset aplikaatiot ja "aplikaatiot" kannattaa ommella heti ensimmäisenä, ne kun on helpompaa ommella pienempiin kappaleisiin. Itse satuin tähän haalariin nyt sellaisen tekemään.
Ensin nuppineulasin kuvan kiinni hyvin, erityisen huolellista neulaamista vaatii jos ei omista tukikangasta (kuten minä).
Yksinkertaisen koneeni yksinkertaisista säädöistä löytyy jopa sopivat siksakit tähän hommaan, ensin laitan kuvan kiinni pikkusiksakilla (jota on helpompi purkaa jos tulee vaikka ruttuja) ja sitten ompelen kunnolla todella tiheällä siksakilla.
Kun aletaan kasaamaan haalaria, kannattaa aloittaa vetoketjusta, se on ihan helppoa laittaa kun sen vain laittaa ihan ensimmäisenä! Joku ammattimaisempi ompelija käyttäisi vetoketjupaininjalkaa, mutta menee se tavallisellakin...
Vetoketjun jälkeen ommellaan olkasaumat.
Olkasaumojen jälkeen onkin hihojen (,jotka istuvat täydellisesti kiitos loistavan kaavoituksen) vuoro. Nuppineulaus ja ompelu niillekin siis.
Seuraavaksi ommellaan hihansuusta kainalon kautta lahkeeseen. Sama toiselle puolelle.
Tässä vaiheessa kannattaa ommella vetoketjun alapuolelle jäänyt pätkä kiinni, jos sellainen jäi ja jos sitä ei hoksannut tehdä vetoketjun ompelun jälkeen (oho unohdin).
Sitten onkin vuoro ommella lahkeiden sisäreunat, eli kiertää koko haaraväli.
Haalari todellakin näyttää haalarilta!
Huppu kasataan ompelemalla ensin sisäpuolen ja ulkopuolen taka- ja yläsaumat kiinni. Seuraavaksi ne laitetaan oikeat puolet vastakkain ja ommellaan etureunasta toisiinsa.
Hiippahuppu tässäkin, kuten siskolle tulevaan punaiseenkin leikattiin.
Seuraava onkin sitten koko haalarin hankalin homma, miten saa hupun saumat piiloon? Itse (neulaan ja) ompelen ensin ikäänkuin normaalisti hupun ulkoreunan kiinni kaula-aukolle.
Sitten työnnän lopun haalarin "huppujen muodostamaan pussiin" ja ompelen hupun sisäpuolen kiinni samalle saumalle. Kannatta avata vetoketju ennen tätä, helpottaa huomattavasti!
Sitten vain haalari oikein päin ja laiska voi ommella kääntöaukon kiinni koneellakin, siitä vain jää näkyvä "yksityiskohta" niskaan. Seuraavaksi voi vaikka tehdä vähän päällitikkausta hupun reunaan, niin pysyy ryhdissä paremmin. Toivottavasti suora ommel kestää! Olisin laittanut siksakin, mutta Sippe halusi tehdä siihen hyppytikkiä joten tyydyin "huonompaan ratkaisuun".
Lopuksi vielä ommellaan resoreista (leikkaa vähän lyhyemmät kuin hihan- ja lahkeensuut) putket, käännetään oikein päin, nuppineulataan kiinni ja ommellaan reilusti venyttäen.
Valmista!
Sivusta, edestä ja takaa.
Kivalta näyttää ku klux klan hiippahuppu myös kun ei ole päässä.
Tästä tuli aika jouluinen, vaikkeivät tiikerit ainakaan sinisellä pohjalla niin jouluisia olekkaan.