Quantcast
Channel: Lily.fi - Itse tehty
Viewing all articles
Browse latest Browse all 7803

Valkoisesta valkoiseen - minkä valkoisen valitsen?

$
0
0

Dilemmana valkoinen. Miten luon kauniin tunnelman jo valitsemalla sopivan valkoisen omaan sisustukseen?

Eri valkoiset voivat tukea sisustustasi haluamallasi tavalla ja huoneiden ilmansuunnat voivat myös vaikuttaa valintaan. Pohjoisesta päin valo on paljon sinertävämpi joten pehmeämpi valkoinen on hyvä valinta tasapainottaakseen valoa. Etelään päin voi hyvin valita kirkaan valkoisia ja kylmän valkoisia sävyjä kun etelän valo on keltaisempi. Muistettava on myös että sisustus itsessään heijastaa myös jonkin verran väriä. Hyvä ohjenuora jotta erilaiset valkoiset pysyvät tasapainossa on olla sekoittamatta kylmiä ja lämpimiä valkoisia sisustuksessa. Tämä voi muuten antaa epätasapainoisen olon.

Mitkä on sitten käytetyimmät valkoiset? Ennen standardi oli ns antiikinvalkoinen (NCS-koodi S0502-Y) - valkoinen jossa on vähän mustaa ja keltaista.

S0502-Y.jpg

S0502-Y

Ai mikä NCS-värikoodi? NCS-järjestelmää käytetään jotta saadaan valmistettua väri juuri oikeissa suhteissa. NCS-värijärjestelmää on helppo lukea, kun kerran ymmärtää mitä numerot ja kirjaimet kertovat eli otetaan esimerkki S2050-Y80R

tikkurila_s319.gif

Tikkurila S319 - lähin NCS standardi S2050-Y80R

S - on NCS-järjestelmän second standard editionista

20 - mustan prosentti väristä eli 20%

50 - väritiheyden prosentti eli 50%

Y80R - väriskaalan eli keltaisen (Y) ja punaisen (R) väliltä - 20% keltaista ja 80% punaista

Valkoisen osuuden väristä voi myös laskea ottamalla mustan ja väritiheyden osan pois eli 100-20-50=30% valkoista.

Eteenpäin - nykyään ei keltaista haluta samalla tavalla mukaan valkoiseen kun esim. katsotaan keittiökaappeja ja kiintokalusteita. Korkeakiiltovalkoinen ja valon hohto on jo ollut kauan mukana trendeissä. Eli voisi melkein sanoa että uusi standardi on S0500-N eli neutraali, johon ei ole laitettu mukaan mitään väriä vaan vain 5% mustaa. Tämä on kuitenkin aika kirkas ja ei heti kättelyssä tarkoita että olisi sopiva valinta seinille. Lähin Tikkurilan Tunne-värikartasta oleva on Paperi joka vastaa tätä neutraalia sävyä. Kannattaa siis rohkeasti vertaila värejä ja maalata yksi suuri pinta vertailun vuoksi jos haluaa olla tarkka. Tikkurilalla on myös väritakuu, eli jos väri ei sittenkään sovi saat kerran vaihtaa värin veloituksetta kunhan väri on heidän värikartoistaan valittu. Rohkeasti vain kokeilemaan siis maalia pinnoille!

Mutta entäs se maalarinvalkoinen? Maalarinvalkoinen on valkoinen jossa on himpun verran enemmän mustaa eli jos vertaa erilaisten valkoisten kanssa voi maalarinvalkoinen melkein näyttää enemmänkin harmaalta. Maalarinvalkoinen on Tunne-värikartassa nimeltä Höyry - lähin NCS-standardi S 0603-G40Y. Jos kotiin haluaa enemään harmaan sävyä, mutta pelkää kylmää effektiä, valitse harmaa jossa on himpun verran keltaista mukana.

Oma dilemma on että haluan valkoisen, integroidun keittiön ja valkoiset seinät, joten on hyvin tärkeää että keittiön valkoinen on sama kuin seinillä jotta keittiön ovet eivät esim. näytä keltaisilta. Siispä lähden ensin keittiön ovista jotka ovat RAL 9016 Epoq-keittiöissä. Usein miten käytetyt sävyjärjestelmät ovat RAL ja NCS - RAL-järjestelmää käytetään teollisessa maalauksessa. Maalikauppa pystyy siis jo tästä koodista tekemään oikean sävyn. NCS-koodit toimivat vähän erilailla mutta vihkovertailussa Tikkurilan Lumikko (S0502-G50Y) on hyvin lähellä joten, käytän varmasti tätä seiniin. Jalkalistat maalaan varmaan samaan sävyyn jos en halua yllättää - katon vedän asteen valeammalla jotta saadaan nostetta tilaan. Jalkalistat jotka tilataan valmiiksi valkoisena ovat yleensä tyypiltään "listavalkoisia" eli nämäkin kannattaa tarkistaa sopiiko sävy omaan kotiin vai halutaanko maalata kuitenkin omalla sävyllä. 

tikkurila_ral_9016.gif

Tikkurila RAL 9016

tikkurila_s503.gif

Tikkurila S503 - Lumikko - lähin NCS-standardi S0502-G50Y

Koskaan ei muuten saa valita väriä tietokoneruudulta - väri toimii aina erilailla eri valaistuksissa joten katsele värimallia aina siinä valaistuksessa johon väri tulee. Päivänvalo saa myös ihmeitä aikaan värikomboille joten rohkeasti ulos vain vertailemaan matskuja ja värejä!

- Julle

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 7803

Trending Articles